Bezkrwawe badania krwi
21 października 2014, 10:31W Japonii powstała technologia, która pozwala badać skład krwi bez potrzeby pobierania jej próbek. Umożliwia ona m.in. bieżące monitorowanie stanu pacjenta.
Wpływ antybiotyków większy niż sądzono
12 lutego 2015, 13:23Antybiotyki mają o wiele szerszy i bardziej złożony wpływ na mikroflorę jelit niż dotąd sądzono.
Stworzyli bazę danych pracowników wywiadu
7 maja 2015, 09:29Amerykańska organizacja Transparency Toolkit przejrzała dane z serwisu LinkedIn i na ich podstawie stworzyła bazę danych zawierającą informacje na temat 27 000 osób pracujących w różnych amerykańskich instytucji wywiadowczych. Celem Transparency Toolkit jest „obserwowanie tych, którzy obserwują”, a korzysta ona z ogólnodostępnych danych.
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
Przedwczesny poród osłabia połączenia w mózgu
19 października 2015, 10:53Wcześniactwo wydaje się osłabiać połączenia w obrębie szlaków mózgowych związanych z uwagą, komunikacją i przetwarzaniem emocji.
Rosja rewiduje swój program kosmiczny
5 stycznia 2016, 12:36Agencja Roskosmos poinformowała, że w związku z olbrzymimi cięciami finansowymi konieczna jest rewizja całego rosyjskiego programu kosmicznego. W przejrzenie i rewizję programów kosmicznych zaangażowano liczne ministerstwa.
Rozkłada i goi
14 marca 2016, 13:30Kinaza pirogronianowa M2 (PKM2), enzym biorący udział w metabolizmie glukozy (w ostatnim etapie glikolizy), odgrywa ważną rolę także we wczesnych etapach gojenia ran.
Komórki odpornościowe zapamiętują swój pierwszy 'posiłek'
24 maja 2016, 06:14Naukowcy z Uniwersytetu w Bristolu odkryli, że powiedzenie "Jesteś tym, co zjadasz" odnosi się również do makrofagów, które zapamiętują swój pierwszy "posiłek".
Baribale łączą znane obiekty ze zdjęciami na komputerze
15 lipca 2016, 11:22Patrząc na zdjęcia, niedźwiedzie czarne, in. baribale, potrafią rozpoznać na nich obiekty znane z życia, np. pokarm czy ludzi.
Karmione nanowęglowymi suplementami gąsienice dają wytrzymalszą nić
12 października 2016, 11:03Naukowcy z Tsinghua University ustalili, że dodawanie grafenu lub jednościennych nanorurek węglowych (ang. SWNTs) do karmy dla gąsienic jedwabników morwowych (Bombyx mori) sprawia, że wytwarzają one mocniejszą nić.